Wytrawne tartinki z francuskiego ciasta

Wytrawne tartinki z francuskiego ciasta

Pierwszy raz piekłam coś z gotowego ciasta francuskiego - jakoś nigdy do tej pory nie miałam okazji wykonać takiego wypieku. Pomysł na te tartinki znalazłam na wspaniałym blogu Smak Imprezy. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę - tartinki zniknęły chyba najszybciej z dań podanych na ostatniej imprezie i goście dopytywali się, co to jest, z czego zrobione, i czy sama to upiekłam :) Krótko mówiąc - duży efekt małym kosztem.

Składniki na tartinki cebulowe:

kilka plastrów mrożonego ciasta francuskiego (ja użyłam Frosty)

kilka fioletowych cebul

szklanka oliwy

3 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz

łyżeczka tymianku

1 łyżka brązowego cukru

1 roztrzepane jajko do smarowania

Cebule pokrój na ósemki. Wymieszaj oliwę z octem, cukrem i przyprawami, wrzuć cebulę do marynaty i zostaw ją na jakiś czas, aby przeszła smakiem i straciła swoją ostrość.

Ciasto francuskie rozmroź tak, aby dało się formować, i ulep z niego kółka z małym rantem. Każde kółko ponakłuwaj widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na każdej tartince po kawałku cebuli i lekko wciśnij. Piecz w 200 stopniach na złoty kolor (około 15 minut).

Takie tartinki świetnie pasują do piwa.

Zdjęcie - Wytrawne tartinki z francuskiego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tartinki z pomidorami:

ciasto francuskie j.w.

suszone pomidory

czarne oliwki

kapary

oregano

pół szklanki tartego parmezanu

roztrzepane jajko j.w.

Ponieważ moje ciasto było uformowane w duże prostokąty, po prostu przecięłam je na trzy części i robiłam tartinki prostokątne. Każdą tartinkę smarowałam jajkiem, nakłuwałam widelcem, i nakładałam pomidory, kapary i oliwki. Na koniec sypałam tarty ser i piekłam w 200 stopniach przez 15 minut.

Zdjęcie - Wytrawne tartinki z francuskiego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów