Tort Dobosa
Tort ten został skrytykowany za brak karmelu na wierzchu, jednak nie umniejszało to jego smaku ;)
Cudo dość czasochłonne, ale dla tego smaku warto. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.
Przepis pochodzi z "Poradnika domowego" sprzed ok. 12 lat :)
Ciasto:
6 żółtek ubić z
6 łyżkami cukru, dodać na końcu
6 ubitych białek i
6 łyżek mąki.
Podzielić na 6 części, każdy placek upiec oddzielnie.
Krem:
1,5 szklanki mocnego naparu kawowego gotować na małym ogniu z
1/2 tabliczki czekolady i
15-20 dag cukru aż do uzyskania gęstego, czarnego syropu (ok. 1,5-2 godz.)
Po wystudzeniu rozkręcić z kostką masła.
Wystudzone placki przełożyć wystudzoną masą. Na wierzchu tort powinien być polany karmelem, ale z czekoladą też smakuje wybornie :)
To jest porcja na małą tortownicę.
Cudo dość czasochłonne, ale dla tego smaku warto. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.
Przepis pochodzi z "Poradnika domowego" sprzed ok. 12 lat :)
Ciasto:
6 żółtek ubić z
6 łyżkami cukru, dodać na końcu
6 ubitych białek i
6 łyżek mąki.
Podzielić na 6 części, każdy placek upiec oddzielnie.
Krem:
1,5 szklanki mocnego naparu kawowego gotować na małym ogniu z
1/2 tabliczki czekolady i
15-20 dag cukru aż do uzyskania gęstego, czarnego syropu (ok. 1,5-2 godz.)
Po wystudzeniu rozkręcić z kostką masła.
Wystudzone placki przełożyć wystudzoną masą. Na wierzchu tort powinien być polany karmelem, ale z czekoladą też smakuje wybornie :)
To jest porcja na małą tortownicę.