Pieczony schab z żurawiną

1 kg schabu

kandyzowana żurawina

czerwona papryka w proszku

czerwony pieprz

sól

4 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

 

 

Mięso włożyć do garnka. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i sporą część soli. Odstawić do lodówki na 24 godziny lub więcej.

Po wyjęciu z lodówki schab natrzeć czerwoną papryką i solą. Za pomocą szpikulca przez środek mięsa, zrobić otwór i nafaszerować żurawiną.

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oleju. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 190st. Mięso należy co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia, posypać czerwonym pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

W odsłonie świątecznej:

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu
2

Eskalopki z łopatki w sosie z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pulled pork - wolnopieczona, szarpana wieprzowina

Pulled pork - wolnopieczona, s…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pikantne żeberka w glazurze

Pikantne żeberka w glazurze

Dzi Dzi
karmelowy

Miodowe żeberka z musztardą
4

Miodowe żeberka z musztardą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku