Pieczony schab z żurawiną

Pieczony schab z żurawiną

1 kg schabu

kandyzowana żurawina

czerwona papryka w proszku

czerwony pieprz

sól

4 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

 

 

Mięso włożyć do garnka. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i sporą część soli. Odstawić do lodówki na 24 godziny lub więcej.

Po wyjęciu z lodówki schab natrzeć czerwoną papryką i solą. Za pomocą szpikulca przez środek mięsa, zrobić otwór i nafaszerować żurawiną.

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oleju. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 190st. Mięso należy co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia, posypać czerwonym pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

W odsłonie świątecznej:

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów