Kaczka po wielkopolsku

Kaczka pieczona z jabłkami wymieniana jest pośród tradycyjnych dań kuchni wielkopolskiej. Jestem Wielkopolanką raczej z wyboru niż z urodzenia, i nie wszystkie dania wielkopolskiej kuchni mi "podchodzą" (a zwłaszcza nie jestem fanką ziemniaków), ale taka kaczka zdecydowanie mi smakuje - szczególnie jeśli podana jest z czerwoną kapustą. Poznaniacy podają do tej kaczki jeszcze pyzy drożdżowe gotowane na parze.

Składniki:

1 kaczka

kilogram jabłek

sól, pieprz, majeranek, kilka ząbków czosnku

oliwa z oliwek

Kaczkę umyj i osusz. Wymieszaj w miseczce sól, pieprz, majeranek i roztarty czosnek, a potem dobrze nasmaruj kaczkę na zewnątrz i w środku. Odstaw ją na około dwie godziny w chłodne miejsce. Trzy jabłka obierz, resztę przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Do wnętrza kaczki włóż tyle obranych jabłek, ile się zmieści i zepnij wykałaczkami lub zeszyj. Do naczynia wlej oliwę, połóż kaczkę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Na upieczenie około dwukilowej kaczki potrzeba około 2 godzin - zazwyczaj liczy się 20 minut na każde 50 dag, plus 20 minut na dopieczenie. Po pierwszych 15 minutach dolej do naczynia wrzątek i co jakiś czas polewaj kaczkę, aby nie była sucha. Po upieczeniu, nie krój kaczki od razu, lecz odczekaj około 15 minut - inaczej wypłynie z niej sok i stanie się twarda.

Zdjęcie - Kaczka po wielkopolsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do kaczuszki polecam czerwoną kapustę przyrządzoną w następujący sposób: posiekaj cienko około kilogram kapusty. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kapustę i krótko podsmaż, następnie dolej wody i duś do miękkości. Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Można też dodać starte na tarce jabłko.

Zdjęcie - Kaczka po wielkopolsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI
3

PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI

duszek duszek
Potrawy regionalne

Filet w sosie musztardowym

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Leniwe z dynią i cynamonem.

Leniwe z dynią i cynamonem.

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kompot jabłkowo-śliwkowy
1

Kompot jabłkowo-śliwkowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gołąbki tradycyjne
1

Gołąbki tradycyjne

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką
1

Ciasto kruche ze śliwkami, bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!