Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kisir - turecka sałatka z kaszy  bulgur
3

Kisir - turecka sałatka z kasz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sałatka z marynowaną dynią
2

Sałatka z marynowaną dynią

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Chlebek z łososiem wędzonym
1

Chlebek z łososiem wędzonym

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

(Kolacyjna!) jaglanka na słodko
1

(Kolacyjna!) jaglanka na słodk…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Polenta ze smażonymi prawdziwkami

Polenta ze smażonymi prawdziwk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Francuskie tosty z grana padano
1

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki z marchewki i sera

Placuszki z marchewki i sera

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pasta z bakłażana i fety
4

Pasta z bakłażana i fety

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką

Pasta z żółtej soczewicy z pie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Warzywne wrapy i hummus z pieczonymi burakami. Poniedziałkowy detoks!

Warzywne wrapy i hummus z piec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami