Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym

Omlet biszkoptowy ze szparagam…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Sałatka z sera gorgonzola, fig, szynki długo dojrzewającej, na sałacie i z dodatkiem włoskich orzechów

Sałatka z sera gorgonzola, fig…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sałatka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą w sosie czosnkowym
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto francuskie z warzywami

Ciasto francuskie z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki

Serowe zapiekanki z kurczakiem i warzywami

Serowe zapiekanki z kurczakiem…

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Przepisy z tych kategorii

Pieczone papryczki Padrón

Pieczone papryczki Padrón

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)
1

Rożki z botwinką, szpinakiem i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z ciecierzycy i groszku

Pasta z ciecierzycy i groszku

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasta z czerwonej soczewicy z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Caponata - bigos z bakłażana
1

Caponata - bigos z bakłażana

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona papryka w marynacie z octem balsamicznym, czosnkiem i anchois

Pieczona papryka w marynacie z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna