Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Łososiowe śledzie z czerwonym pieprzem
1

Łososiowe śledzie z czerwonym…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Śledzie białe Jasia

Śledzie białe Jasia

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Wrapy z tofu à la bánh mì

Wrapy z tofu à la bánh mì

Tyna Tyna
In cooking we trust

Taralli neapolitańskie
1

Taralli neapolitańskie

michal michal
Kulinarne etiudy

Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym

Pikantna pieczona ciecierzyca…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Ciasto francuskie z mozarella i warzywami

Ciasto francuskie z mozarella…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą

Chlebek buraczany z karmelizow…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Ziemniaki pieczone w gęsim tłu…

Dzi Dzi
karmelowy

Barszcz ukrański na zakwasie
1

Barszcz ukrański na zakwasie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką
3

Jabłecznik z malinami i orzech…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krupnik z ogórkami kiszonymi
1

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Oszczędne ciasto z owocami
1

Oszczędne ciasto z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku