Szpinak w cieście francuskim
Za ten przepis powinnam dostać medal!
W tej wersji szpinak ma słodkawy smak z lekką nutką czosnku. Nieśmiało powiem, że cebularze z Kazimierza zostają w tyle przy moim szpinaku:)))) Jeśli znacie lepszy przepis na szpinak to pisać. Z chęcią sprawdzę coś innego. Czy będzie tak dobry jak mój?:))))))sie zrobi, sie zje, sie zobaczy hahahaha
Szpinak w cieście francuskim
40 dag szpinaku mrożonego
3 duże cebule
3/4 ząki czosnku
sól, pieprz
olej
mrożone ciasto francuskie
1 jajko
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać szpinak. Doprawić przyprawami i smażyć aż wyparuje nadmiar wody.
Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w paski i delikatnie rozwałkować. Ciasto dzielić na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta, nanieść gotową, przestudzoną masę szpinakową. Łączyć boki, tak aby szpinak podczas pieczenia nie wypłynął. Jajko rozbić i smarować pędzelkiem każdy "szpinakowiec". Po upieczeniu, ciasto będzie miało złoty i lśniący kolor.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temp 165 st. około13/15 minut.
Można jeść na zimno i ciepło. Wyśmienicie smakuje do zupy cebulowej, czosnkowej a nawet ogórkowej.
Przed upieczeniem:
i już gotowe pyszności: