Cukinia z mocarella

Zdjęcie - Cukinia z mocarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Latem chyba bardziej niz kiedy kolwiek dbamy o to co zjadamy. Staramy sie by nasze posilki byly zdrowsze i bardziej urozmaicone. Nic w tym dziwnego skoro sama natura daje nam w tym czasie mnostwo swiezych owocow i warzyw. Dzieki nim nawet pogon za wymarzona figura jest latwiejsza ;)
Wykorzystujac to co znajduje w sklepach i ja staram sie urozmaicac menu mojej rodziny. Niesamowite jest to jak czasem latwo przyrzadzic cos zupelnie nowego z dobrze juz nam znanych skladnikow. Niekiedy potrzeba tylko malej inspiracji.

Dzisiejsza przekaska zalicza sie do tych stworzonych pod wplywem chwili i odgrzebanych gdzies w pamieci wspomnien. Juz nie pamietam gdzie spotkalam sie z cukinia podana w ten sposob. Skladniki farszu dobrane raczej intuicyjnie wcale mnie nie rozczarowaly. Zielone ruloniki z cukini zachecaly swym wygladem do konsumpcji, a ich smak sprawial, ze chcialo sie siegnac po kolejna porcje.

Zdjęcie - Cukinia z mocarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
mloda cukinia
twarda mocarella
oregano, tymianek lub rozmaryn
orzechy wloskie
sol, pieprz
oliwa z oliwek okolo 3 lyzki
2 zabki czosnku

wykonanie:
Cukinie myjemy, a nastepnie kroimy w zdluz na plasterki. Najlepiej uzyc do tego celu specjalnego noza do plastekowania sera zotego lub szerokiej obieraczki.
Cukinie doprawiamy sola i pieprzem.

W miseczce mieszamy starta na drobnych oczkach mocarelle z posiekanymi orzechami. Doprawiamy ziolami, sola i pieprzem. Farsz nakladamy na plastry cukini i zwijamy w rulon spinajac wykalaczka by sie nie rozlecial.

Tak przygotowana cukinie ukladamy w naczyniu zaroodpornym. Skrapiamy oliwa z oliwek wymieszana z posiekanym czosnkiem. Zapiekamy w nagrzanym do 190°C piekarniku przez okolo 30 minut.

Zamiast mocarelli mozna uzyc sera zoltego lub fety.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy