Pieczona karkówka

Do niedawna pieczone mięsa po prostu mi się nie udawały - przeważnie wychodziły za suche , ze zbyt spieczonym wierzchem -  po prostu takie sobie. Jedyne, co mi się udawało to pasztet i pieczeń rzymska. Ostatnio po raz pierwszy skorzystałam z udogodnienia, jakim jest rękaw foliowy do pieczenia. Do środka zapakowałam schab i pełna obaw czekałam na efekty. Mięsko wyszło soczyste i pachnące, w sam raz zrumienione i bardzo smaczne - i zostało zjedzone do ostatniego okruszka :)

Zachęcona tym sukcesem postanowiłam przetestować pieczenie karkówki. I tym razem się nie zawiodłam - uzyskałam smaczną i aromatyczną pieczeń, dobrą na gorąco i jeszcze lepszą na zimno. Kanapka z plasterkiem własnoręcznie przyrządzonego mięsa smakuje o niebo lepiej niż z kupną wędliną :)

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • ok.1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki soli morskiej [ lub zwykłej ]
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól zmiękczająca
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

 

Karkówkę umyć i osuszyć .

W moździerzu utrzeć razem sól, majeranek, cząber, pieprz i jałowiec. Dodać obrany i rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę - utrzeć razem na pastę. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, schować do lodówki na 1-3 dni [w zamkniętym pojemniku].

Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószyć solą zmiękczającą.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Odwinąć kawałek rękawa odpowiadający długości mięsa + dodatkowo po 10 cm z każdej strony. Włożyć mięso do rękawa tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Zawiązać rękaw z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i położyć na blasze w gorącym piekarniku. Piec przez 1,5 godziny [ zgodnie z zasadą : 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia ].

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 


 

Przepisy z tych kategorii

Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach
3

Domowy pasztet wieprzowo-cielę…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Drobiowy pasztet bez pieczenia
3

Drobiowy pasztet bez pieczenia

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem
2

Domowy pasztet z indyka z czar…

Beti Beti
kruche babeczki

Domowe kabanosy z papryką
1

Domowe kabanosy z papryką

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Szynka z jelenia marynowana na sucho

Szynka z jelenia marynowana na…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Domowa wędlina - surowa, długo dojrzewająca
1

Domowa wędlina - surowa, długo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gulasz wołowy z dynią na ciemnym piwie

Gulasz wołowy z dynią na ciemn…

food² food²
Food Square

Gulasz cielęcy z marchewką

Gulasz cielęcy z marchewką

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gulasz wołowy ze słodkimi ziemniakami

Gulasz wołowy ze słodkimi ziem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa a’la Beef Stroganoff

Zupa a’la Beef Stroganoff

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru

Pieczeń wołowa z musztardą z w…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gulasz wołowy na pęczaku z olejem lnianym

Gulasz wołowy na pęczaku z ole…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim