Pieczona karkówka

Do niedawna pieczone mięsa po prostu mi się nie udawały - przeważnie wychodziły za suche , ze zbyt spieczonym wierzchem -  po prostu takie sobie. Jedyne, co mi się udawało to pasztet i pieczeń rzymska. Ostatnio po raz pierwszy skorzystałam z udogodnienia, jakim jest rękaw foliowy do pieczenia. Do środka zapakowałam schab i pełna obaw czekałam na efekty. Mięsko wyszło soczyste i pachnące, w sam raz zrumienione i bardzo smaczne - i zostało zjedzone do ostatniego okruszka :)

Zachęcona tym sukcesem postanowiłam przetestować pieczenie karkówki. I tym razem się nie zawiodłam - uzyskałam smaczną i aromatyczną pieczeń, dobrą na gorąco i jeszcze lepszą na zimno. Kanapka z plasterkiem własnoręcznie przyrządzonego mięsa smakuje o niebo lepiej niż z kupną wędliną :)

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • ok.1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki soli morskiej [ lub zwykłej ]
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól zmiękczająca
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

 

Karkówkę umyć i osuszyć .

W moździerzu utrzeć razem sól, majeranek, cząber, pieprz i jałowiec. Dodać obrany i rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę - utrzeć razem na pastę. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, schować do lodówki na 1-3 dni [w zamkniętym pojemniku].

Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószyć solą zmiękczającą.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Odwinąć kawałek rękawa odpowiadający długości mięsa + dodatkowo po 10 cm z każdej strony. Włożyć mięso do rękawa tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Zawiązać rękaw z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i położyć na blasze w gorącym piekarniku. Piec przez 1,5 godziny [ zgodnie z zasadą : 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia ].

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 


 

Przepisy z tych kategorii

Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach
3

Domowy pasztet wieprzowo-cielę…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym

Piersi kacze w sosie rabarbaro…

Dzi Dzi
karmelowy

Schabowe cygara w młodej kapuście
2

Schabowe cygara w młodej kapuś…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Confitowany, orientalny kurczak z pak choyem

Confitowany, orientalny kurcza…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczone skrzydełka w Coca-Coli
1

Pieczone skrzydełka w Coca-Col…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos z młodej kapusty
3

Bigos z młodej kapusty

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana
1

Wędlina z indyka bez azotanów.…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowa szynka z indyka z suszonymi pomidorkami
2

Domowa szynka z indyka z suszo…

Olivia Olivia
Zdrowe Debiuty

Pulled pork

Pulled pork

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa
2

Świąteczna gotowana łopatka wi…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Drobiowy pasztet bez pieczenia
5

Drobiowy pasztet bez pieczenia

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem
3

Domowy pasztet z indyka z czar…

Beti Beti
kruche babeczki