Kaczka pieczona z bakaliami

Kaczka pieczona z  bakaliami
Otworzyłam komputer w Lany Poniedziałek i zostałam zalana po prostu wspaniałymi przepisami na Wielkanoc – aż mi głupio, że nie mogę komplementować niektórych ślicznych i pysznych dań, ale niestety po oblaniu komputera herbatą, nie działa mi poprawnie klawiatura i pisanie jest bardzo pracochłonne. Ledwo starcza mi cierpliwości na stworzenie poniższego wpisu...

Składniki:
Kaczka - ok. 3 kg
Suszone owoce – morele, rodzynki, śliwki – razem 150 g
200 ml białego wina
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
łyżka masła
0,5 łyżki majeranku
sól, pieprz

Kaczkę umyj i osusz. Masło rozetrzyj z solą i pieprzem, wysmaruj kaczkę wewnątrz i odstaw w chłodne miejsce. Bakalie zalej winem i zostaw na 15 minut, potem odlej płyn (zostaw go do polewania mięsa). Morele i śliwki posiekaj w paski. Żółtka wymieszaj z bułką tartą, dodaj 2 łyżki wina, utrzyj. Wrzuć bakalie i wymieszaj całość z pianą ubitą z białek. Farszem napełnij kaczkę, zeszyj lub zepnij, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W czasie pieczenia często polewaj kaczkę winem lub sosem. Kaczka o wadze 3 kg powinna piec się 2,5-3 godziny.

Zdjęcie - Kaczka pieczona z  bakaliami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów