Sos słodko-kwaśny do słoika
Przepis pojawiał się na wielu blogach w różnych wersjach.
Wszyscy podają jako źródło Wielkie Żarcie.
Ja też skorzystałam z tego przepisu, dodałam tylko marchewkę i pędy bambusa.
Sos wyszedł pyszny - pikantny, trochę słodki, trochę kwaśny ...
Składniki3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
1 puszka bambusa (to ode mnie)
4 marchewki pokrojone w zapałkę (to też ode mnie)
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
- następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
- na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
- gorący sos wkładać do słoików
- pasteryzować 20 min
uwaga ostre!!!