Ostatnio co tydzień robimy pizzę.Za każdym razem robimy garnuszek sosu.Stwierdziłam, że, skoro teraz są tanie pomidory, trzeba zrobić zapas sosu na potem...
Tą pyszną sałatką poczęstowała nas żona kuzyna. Przyznam, że do niedawna byłam bardzo “ostrożna” z wszelkimi owocami morza, dopiero od jakichś kilku miesięcy się powoli przełamuję. W tej sałatce nie czuć raczej “morskich” posmaków, więc do przełamania pierwszych lodów była idealna.
Obraną kaczkę poporcjować, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Skropić olejem, odstawić do lodówki na kilka godzin(ja odstawiłam na całą noc).
Na ten gulasz od dawna miałam ochotę więc wreszcie doczekał sie swojej kolejki. Kwaśny samk kiszonej kapusty zdecydowanie nadaje charakteru tej potrawie no i o czywiście nie można zapomnieć o kminku, który idealnie współgra z kapustą. Danie zdecydowanie do powtórki:)
Jednym ze sprawdzonych przepisów, który mam zamiar zaserwować na święta jest karkówka pieczona z warzywami. Pyszne, soczyste mięso pieczone z pieczarkami, papryką i cebulą w sosie ketchupowym. Robi się je bardzo szybko a smakuje wspaniale. Polecam:)
Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam!
Bardzo apetyczna sałatka znaleziona na blogu Kuchareczki58. Smakowała nam obojgu i coś czuję, że będę musiała niedługo znów ją zrobić, gdyż mojemu mężowi takie połączenie selera naciowego z ananasem i kurczakiem bardzo przypadło do gustu ;)
W ostatnią niedzielę spędziłam pół dnia bardzo pracowicie, lepiąc rogaliki z tego przepisu dla mojego syna do szkoły, z okazji dnia kobiet. Było tego sporo, bo musiałam zaopatrzyć całą klasę, niedużą co prawda, ale jednak trochę tego mi wyszło. Część nadziewałam dżemem, a część nutellą.
Uwielbiam jajka w każdej postaci, najzwyklejsze gotowane z majonezem lub sosem tatarskim, smażone na przeróżne sposoby i faszerowane, na zimno czy na ciepło, żadnymi nie pogardzę. Jajka faszerowane w skorupce smakują nie wybornie nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale również na co dzień z dodatkiem chrupiącego pieczywa , prawdziwego masła i pomidora. Polecam gorąco!
To pyszne roladki drobiowe, można je nadziewać prawie wszystkim, a mi najbardziej smakują z szpinakiem i serem. Doskonałe miesko na danie główne, choć na śniadanie czy kolację też się nadaje, przynajmniej ja mogę je jeść cały czas:-)
Przepis na tę polędwiczkę we wspaniałym, żurawinowym sosie posiadam od dawna ale zrobiłam ją po raz pierwszy dopiero kilka dni temu. I jak to zazwyczaj bywa, to co tak długo odwlekane okazało się przepyszne. Mięso wyszło super kruche a sos dzięki żurawinom lekko słodkawy. Wspaniale smakuje z ryżem.
Śledzie z grzybami to nezwykle aromatyczna i smaczna zakąska. Mam nadzieję, że w tym roku uświętnia wiele kolacji wigilijnych(i nie tylko!). Polecam gorąco!