Chyba nie ma Polaka, który by choć raz w życiu nie jadł leczo. Ta węgierska potrawa zadomowiła się u nas na dobre i jest bardzo popularna w sezonie letnio-jesiennym.
Pyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam!
Smakuje naprawdę dobrze, ale żeby tak było musimy się postarać o dobrą kiszoną domowym sposobem kapustę. Taka zakwaszana octem się nie nadaje. My co roku kisimy dużą beczkę i po ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta.
Pollo alla cacciatore oznacza dosłownie „kurczak po myśliwsku”. Jest to dość znana potrawa kuchni włoskiej (choć, oczywiście, nie aż tak jak pizza czy lasagne) ;) W większości przepisów używa się całej tuszki kurczaka podzielonej na kawałki. Popularna jest także wersja z mięsem królika (coniglio alla cacciatore). Podstawą sosu są pomidory, cebula, czosnek i zioła. Często dodaje się także paprykę, oliwki i wino.
Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne i sycące. W niczym nie ustępują tym puchatym, tylko na zwykłej mące. Nam bardzo smakowały. Spróbujecie...?
Gorąco polecam,bo i połączenie smakowe jest idealne.Sliwki i kokos to naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie.
Ta kapusta jest bardzo aromatyczna, pachnie cynamonem i goździkami. I jest naprawdę słodka, nie tylko z nazwy , a to za sprawą słodkiego jabłka, miodu i rodzynek.
No i mamy prostą, pasterską (czytaj: brzuszek sycącą) potrawę z krowy, ze złotą cebulą i ozłoconymi grzybkami. Bardzo smaczna tak zwyczajnie, ze swojskimi kopytkami na przykład, ale podawana na rosti to już można powiedzieć, że całkiem w temacie.
Kolejna wygodna i smaczna propozycja na spotkanie towarzyskie, albo po prostu na miły wieczór. Kuleczki robi się błyskawicznie, można użyć do ich obtoczenia dowolnych ziół i przypraw. Wersja z papryką w płatkach wyszła mocno ostra, więc trzeba ostrożnie. Do tego dobra buła i jest pysznie!
Dzisiaj proponuję przepyszne kotleciki mielone z dorsza, świetna alternatywa dla mięsnych wieprzowych. Są mieciutkie ,bardzo delikatne i jestem pewna, że smakiem zachwycą każdego, bo dzięki dodatkowi zmielonej kolendry i kulek ziela angielskiego zyskały nowy, ciekawy aromat i całkowicie zatraciły swój charakterystyczny "rybi" posmak.
Zupę grzybowo – pieczarkową robię często w okresie jesienno-zimowym, jako obiad jadnogarkowy. Można ją wzbogacić dowolną kaszą lub ziemniakami. Jeżeli damy mniej bulionu, więcej pieczarek i zrezygnujemy z kaszy, po zmiksowaniu otrzymamy zupę – krem pieczarkową. Bardzo polecam :-)
Dziś mam dla Was kolejny przepis na schab.
Mięso to odpowiednio przyrządzone jest delikatne, soczyste i niesamowicie miękkie.
Zapiekany z warzywami: porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad.