Rzadko jadam wątróbkę, choć ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuję. Szaszłyki z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa są dość nietuzinkową propozycją, ale bardzo smakowitą.
Prosta surówka o wyrazistym , pikantnym smaku. Doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkich potraw z grilla, zwłaszcza tych z czerwonego mięsa albo szaszłyków z wątróbki .
Do pewnych smaków trzeba dojrzeć. Tak było u mnie z kurkami. Nigdy mnie do nich nie ciągnęło, nigdy ich sama nie przyrządzałam.(...) Tak było do czasu, gdy po raz pierwszy spróbowałam kurek u mojej teściowej. Zasmakowały. Postanowiłam przyrządzić je sama. Z makaronem, bo tego nie można zepsuć. I faktycznie, nie zepsułam. Powiem więcej, wyszedł mi z tego naprawdę smaczny obiad :)
Czasami nie mamy pomysłu co zrobić z resztkami mięsa po obiedzie z poprzedniego dnia, dlatego przedstawiam przepis na bardzo prosty i szybki pomysł na ich wykorzystanie
Moi teściowie uszczęśliwili mnie ogromną ilością pięknych grzybów leśnych (za co bardzo dziękuję:)), w związku z czym, spędziłam cały weekend na ich suszeniu, marynowaniu i przetwarzaniu w każdy możliwy chyba sposób. Jednym z nich była przepyszna zupa-krem z grzybów leśnych, świeżych jak i suszonych, podrasowana słodkim winem Porto. Nie próbowałam wcześniej takich połączeń, jednak sprawdziło się doskonale.
Przepyszny, soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko jest świetnym pomysłem na szybki, sycący, a zarazem lekki obiad!
Gorąco polecam – nie tylko fanom kuchni tajskiej!
Z powodu, iż natura bardzo hojnie obdarzyła nas buraczkami postanowiłam zrobić z nich sałatkę. Pieczone buraczki z mozzarellą, rukolą i orzechami włoskimi doprawiłam miodowym winegretem. Gotowi na takie połączenie smaków?
Ribollita to zupa charakterystyczna dla rejonu Toskanii. Choć jej nazwa budzi skojarzenia z rybą, jest to zupa w stu procentach warzywna ;) I choć poszczególne przepisy różnią się niektórymi składnikami, to jednak podstawa pozostaje ta sama: szatkowana kapusta cavolo nero, fasola cannellini, pomidory i pokrojony w kostkę czerstwy chleb.
Węgierska odmiana dobrze nam znanych kotletów mielonych – tym razem w formie nieco mniejszych frykadelek. Nie mogło oczywiście zabraknąć papryki, zarówno w proszku, jak i świeżej, która jest głównym składnikiem aromatycznego sosu. Polecam :)