Zupa grzybowa – krupnik

Zupa grzybowa – krupnik
Na blogach kulinarnych coraz więcej pożywnych zup i sycących bulionów…widać idzie jesień, a wraz z nią intuicyjnie sięgamy po cięższe potrawy. Zupę grzybowo – pieczarkową robię często w okresie jesienno-zimowym, jako obiad jadnogarkowy. Można ją wzbogacić dowolną kaszą lub ziemniakami. Jeżeli damy mniej bulionu, więcej pieczarek i zrezygnujemy z kaszy, po zmiksowaniu otrzymamy zupę – krem pieczarkową. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Zupa grzybowa – krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 2 litry bulionu ( bulion gotuję na żeberkach lub szyi indyka )
  • 300 g umytych i obranych pieczarek
  • kilka suszonych grzybków
  • 100 g kaszy perłowej lub jaglanej
  • 2 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka gałązek posiekanej pietruszki
  • kilka rozgniecionych ziaren jałowca
  • po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 3 liście laurowe
  • przyprawa domowa do zup
  • 200 g śmietanki do zup
  • łyżka masła
Suszone grzyby moczę w wodzie. Pieczarki kroję na plasterki i przesmażam na maśle razem z cebulką. Do bulionu daję marchewkę i ziemniaki, wszystko gotuję 10 min. Dodaję pieczarki z cebulką, grzyby , kaszę i przyprawy. Gotuję mieszając 10 min, dodaję śmietankę, doprawiam do smaku przyprawą domową. Zupę podgrzewam jeszcze 5 min. Na talerzu każdą porcję posypuję pietruszką. Smacznego :-)

Zdjęcie - Zupa grzybowa – krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów