Zupa grzybowa – krupnik
Na blogach kulinarnych coraz więcej pożywnych zup i sycących bulionów…widać idzie jesień, a wraz z nią intuicyjnie sięgamy po cięższe potrawy. Zupę grzybowo – pieczarkową robię często w okresie jesienno-zimowym, jako obiad jadnogarkowy. Można ją wzbogacić dowolną kaszą lub ziemniakami. Jeżeli damy mniej bulionu, więcej pieczarek i zrezygnujemy z kaszy, po zmiksowaniu otrzymamy zupę – krem pieczarkową. Bardzo polecam :-)
Składniki
- około 2 litry bulionu ( bulion gotuję na żeberkach lub szyi indyka )
- 300 g umytych i obranych pieczarek
- kilka suszonych grzybków
- 100 g kaszy perłowej lub jaglanej
- 2 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- kilka gałązek posiekanej pietruszki
- kilka rozgniecionych ziaren jałowca
- po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
- 3 liście laurowe
- przyprawa domowa do zup
- 200 g śmietanki do zup
- łyżka masła