Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem

Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami  i serem



Zdjęcie - Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami  i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Smakuje naprawdę dobrze, ale żeby tak było musimy się postarać o dobrą kiszoną domowym sposobem kapustę. Taka zakwaszana octem się nie nadaje. My co roku kisimy dużą beczkę i po ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Tak, tak czas już pomału myśleć o świętach.”
Zdjęcie - Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami  i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami  i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


„Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem”
Składniki na okrągłą formę do tarty śr. 26cm

Kruche ciasto na spód: 200g mąki pszennej, 100g masła, 1 jajko, szczypta soli,
Nadzienie: 500g kiszonej kapusty z marchewką i kminkiem (waga po odciśnięciu), 1 cebula, 100g salami, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100g sera gruyere, sól, pieprz
Masa do zalania: 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, 50ml śmietanki kremowej, 50ml mleka, szczypta soli

Wszystkie składniki na spód tarty umieścić w malakserze i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać odciśniętą kapustę i smażyć wszystko razem około 5 minut , aż cały sok wyparuje. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Rozłożyć połowę nadzienia. Ułożyć plasterki salami i przykryć resztą nadzienia. Ser zetrzeć na tarce i rozsypać na wierzchu. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Roztrzepać jajko z solą. Dodać mąkę, mleko i śmietankę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Polać wierzch podpieczonej tarty i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego :) Aronia
Przepis bierze udział w konkursie


Zdjęcie - Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami  i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów