Körözött
Körözött to popularny na Węgrzech miękki ser z mleka owczego, przypominający naszą bryndzę. Jest to również nazwa pasty robionej na bazie tegoż sera. Pasta ta zawiera dużą ilość papryki w proszku, co jest widoczne jak i wyczuwalne w smaku ;) Jest uniwersalnym smarowidłem na kanapki i przeróżne zakąski, może być także smacznym dipem do warzyw pokrojonych w słupki.
Warto wypróbować :)
KOROZOTT
150g bryndzy,
150g półtłustego twarogu,
ok. 3 łyżki śmietany 12%,
2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
½ małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
szczypta mielonego kminku,
sól i pieprz
Cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Twaróg rozetrzeć widelcem, dodać bryndzę, cebulę, czosnek, paprykę w proszku, kminek i tyle śmietany, aby pasta miała optymalną konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.