Ostra zupa dyniowa

Ostra zupa dyniowa

Z dynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. Zawsze wydawała mi się za słodka. Na dodatek przez lata królowała u nas dynia olbrzym, z grubą skórą, ciężka w obróbce - takie przynajmniej sprawiała na mnie wrażenie. Dopiero niedawno, kiedy pojawiły się odmiany niewielkich dyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka, a na dodatek ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Zupa jest pyszna, sycąca i bardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam!

Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
dynia Hokkaido - 800 g
250 g ziemniaków
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
1 l bulionu

przygotowanie
cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie
Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać z grzankami, śmietaną lub kleksem pesto lub szałwią usmażoną na oliwie. Smacznego!



Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ostra zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów