Bitki szwajcarskie

Zdjęcie - bitki szwajcarskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś wpis konkursowy pod wezwaniem szwajcarskich inspiracji. Myślę "Szwajcaria", widzę sery i czekoladę. Zbyt proste. No to góry, krowy, złoto... Też proste, ale może być. W ten deseń zrobię. No i mamy prostą, pasterską (czytaj: brzuszek sycącą) potrawę z krowy, ze złotą cebulą i ozłoconymi grzybkami. Bardzo smaczna tak zwyczajnie, ze swojskimi kopytkami na przykład, ale podawana na rosti to już można powiedzieć, że całkiem w temacie.

Weźmy:
600-700 g wołowiny, 4 cebule, szklankę oczyszczonych i pokrojonych grzybów lub pieczarek, płaską łyżeczkę musztardy, ok. 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku, szczyptę chili, kilka łyżek oleju, 2 łyżki śmietany z łyżką mąki do zabielenia, łyżkę masła

Wołowinę pokroić w plasterki, rozbić i szybko podsmażyć na oleju z obu stron. Mięso przełożyć do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa lekko podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę, a następnie dodać ją do wołowiny. Grzyby także pokroić w plasterki, na patelni po mięsie i cebuli rozpuścić masło, podsmażyć grzyby i odstawić. Wołowinę z cebulą lekko podlać wodą, dodać wino, musztardę oraz przyprawy i dusić razem, aż mięso nieco zmięknie. Dodać wówczas grzyby (patelnię zalać połową szklanki wrzątku, przemieszać i wlać do mięsa razem z grzybami), wymieszać i dusić dalej razem do miękkości. Zabielić. Podawać z rosti, kopytkami lub kluskami kładzionymi.

Zdjęcie - bitki szwajcarskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bryzol z pieczarkami i cebulą
2

Bryzol z pieczarkami i cebulą

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sznycel wiedeński
2

Sznycel wiedeński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Stek z rostbefu z musztardą gruboziarnistą i miodem

Stek z rostbefu z musztardą gr…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne łazanki z kapustą i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe babeczki na maślance

Czekoladowe babeczki na maślan…

montka montka
cukierenka

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Rozgrzewający gulasz wołowy

Rozgrzewający gulasz wołowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem
1

Trójkąty z ciasta francuskiego…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Szwedzkie klopsiki - kottbullar
1

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami