Bitki szwajcarskie

Bitki szwajcarskie

Zdjęcie - bitki szwajcarskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś wpis konkursowy pod wezwaniem szwajcarskich inspiracji. Myślę "Szwajcaria", widzę sery i czekoladę. Zbyt proste. No to góry, krowy, złoto... Też proste, ale może być. W ten deseń zrobię. No i mamy prostą, pasterską (czytaj: brzuszek sycącą) potrawę z krowy, ze złotą cebulą i ozłoconymi grzybkami. Bardzo smaczna tak zwyczajnie, ze swojskimi kopytkami na przykład, ale podawana na rosti to już można powiedzieć, że całkiem w temacie.

Weźmy:
600-700 g wołowiny, 4 cebule, szklankę oczyszczonych i pokrojonych grzybów lub pieczarek, płaską łyżeczkę musztardy, ok. 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku, szczyptę chili, kilka łyżek oleju, 2 łyżki śmietany z łyżką mąki do zabielenia, łyżkę masła

Wołowinę pokroić w plasterki, rozbić i szybko podsmażyć na oleju z obu stron. Mięso przełożyć do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa lekko podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę, a następnie dodać ją do wołowiny. Grzyby także pokroić w plasterki, na patelni po mięsie i cebuli rozpuścić masło, podsmażyć grzyby i odstawić. Wołowinę z cebulą lekko podlać wodą, dodać wino, musztardę oraz przyprawy i dusić razem, aż mięso nieco zmięknie. Dodać wówczas grzyby (patelnię zalać połową szklanki wrzątku, przemieszać i wlać do mięsa razem z grzybami), wymieszać i dusić dalej razem do miękkości. Zabielić. Podawać z rosti, kopytkami lub kluskami kładzionymi.

Zdjęcie - bitki szwajcarskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów