Leczo węgierskie (Lecsó)

Leczo węgierskie (Lecsó)

Chyba nie ma Polaka, który by choć raz w życiu nie jadł leczo. Ta węgierska potrawa zadomowiła się u nas na dobre i jest bardzo popularna w sezonie letnio-jesiennym. Doczekała się także przeróżnych modyfikacji, m.in. z dodatkiem cukinii czy mięsa z kurczaka. Warto jednak pamiętać, ze prawdziwe węgierskie leczo składa się tylko z papryki, pomidorów, kiełbasy i cebuli. I oczywiście dużej ilości papryki w proszku :) I choć potrawa wydaje się bardzo prosta, smakuje naprawdę wybornie :)

Razem ze mną węgierskie leczo przygotowała także Ania.

Tym węgierskim klasykiem zakańczam trwający przez ostatnie dwa tygodnie Festiwal Kuchni Węgierskiej :) Planuję jednak w przyszłym roku powtórkę akcji, ponieważ jest jeszcze wiele węgierskich potraw, które chciałabym odkryć i wypróbować :) Ogromnie dziękuję wszystkim, którzy przyłączyli się do zabawy – podsumowanie już wkrótce! :)

Zdjęcie - Leczo węgierskie (Lecsó) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
LECZO WĘGIERSKIE
(4 porcje)
4 duże papryki (mogą być w różnych kolorach),
4 dojrzałe pomidory,
2 duże cebule,
500g kiełbasy,
1 łyżka smalcu (lub oleju),
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
ostra papryka w proszku – wg uznania,
sól i pieprz

Cebulę posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i również pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
W rondlu rozgrzać smalec/olej, wrzucić cebulę i kiełbasę. Smażyć razem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy się zrumieni, wsypać słodką paprykę w proszku, podsmażać jeszcze przez moment, aby papryka ściemniała i stała się bardziej aromatyczna. Dodać pokrojoną świeżą paprykę , podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić jeszcze przez 15 minut.

Zdjęcie - Leczo węgierskie (Lecsó) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów