Powinnam napisać sałatka Beaty - u niej spróbowałam jej pierwszy raz i od razu wzięłam przepis. Potem robiłam już sama i za każdym razem ktoś, kto pierwszy raz jej próbował - też prosił o przepis...
Przepyszne ciasteczka, niesamowicie czekoladowe. Na ciepło były smaczne ale według mnie najlepsze dnia drugiego. Wilgotne w środku z chrupiącymi kawałeczkami czekolady. Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Perfekcyjne do kawy na poprawę nastroju w szary jesienny dzień
Dni są takie piękne, że ciasto maślankowe z malinami i kruszonką wspaniale wpisuje się w tę jesienną ale słoneczną aurę. Smakuje wspaniale. Jest wilgotne, pachnące i chrupiące na wierzchu. Po prostu rewelacja.
Pierogi ruskie uwielbia moja córka.Często są robione na jej zamówienie przez babcię ;) Postanowiłam jej dziś zrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki..
Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw. Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań - ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.
Uwielbiam te kotleciki, za prostotę właśnie i za smak przywołujący na myśl dzieciństwo. Kiedyś robiłam je z ryżu gotowanego na wodzie, ale niedawno wpadłam na pomysł, aby wodę zastąpić esencjonalnym bulionem z warzyw. To był doskonały pomysł, takie kotleciki smakują o wiele lepiej. Polecam szczególnie z dodatkiem dobrego sosu musztardowego.
Tę tartę mój mąż zobaczył w sobotnim porannym programie kulinarnym i od razu zażądał takiej samej. Ja nie jestem zbyt wielkim fanem bananów, ale czego nie robi się dla swojego mężczyzny:)Jedyny problem jaki się pojawił to brak wiedzy na temat ilości składników. Na szczęście lubię improwizować w kuchni, dzięki temu otrzymałam tartę zgodną z oczekiwaniami męża i całkiem podobną do tej z programu.
Absolutnie najlepsza szarlotka na świecie. Piekłam setki razy i ani trochę nie przesadzam. Kiedyś proces pieczenia tego ciasta odbywał się na masową skalę. :) A teraz piekę na potrzeby domowe, szczególnie jesienią.
Na tę jesienną porę proponuję Wam deser, który od razu zawładnął moim podniebieniem. Z pewnością każdemu osłodzi zimne i deszczowe dni. Prosty do przygotowania i bardzo efektowny.
Jesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie.
Robiłam już tartę z warzywami (przepis TU) a teraz proponuję z jabłkami.Wyszła krucha,pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami.
Mieszanka wybuchowa, ktoś może pomysleć. Jednak miód i musztarda pięknie się tutaj razem uzupełniają. To jest potrawa z kuchni tureckiej, jednak podobno mało znana.
Boczek pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam w garnku o grubym dnie. Można dodać odrobinę oleju. Tłuszcz z baczku misi się wytopić. Następnie dodałam posiekany grubo czosnek - podsmażyłam.