Pieczone jabłka w cieście

Pieczone jabłka w cieście
Na tę jesienną porę proponuję Wam deser, który od razu zawładnął moim podniebieniem. Z pewnością każdemu osłodzi zimne i deszczowe dni. Prosty do przygotowania i bardzo efektowny. Nie pozostało Wam nic innego jak tylko biec po jabłka.
Zdjęcie - Pieczone jabłka w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki (na 5-6 porcji):

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • 5-6 większych jabłek
  • mus jabłkowy lub dżem
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka rodzynek
  • cukier puder

Zdjęcie - Pieczone jabłka w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Z mąki, cukru, margaryny i jajka zagnieść kruche ciasto, podzielić na 6 równych części. Jabłka dokładnie umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pozostawiając fragment przy ogonku. Tak powstałe dziurki obsypać cynamonem i napełnić musem jabłkowym z dodatkiem rodzynek. Każdą część ciasta delikatnie rozpłaszczyć dłonią i obłożyć nią jabłko. Tak przygotowane owoce wyłożyć na blaszkę, piec w temp. 200ºC przez ok. 15min. Gorące jabłka ostrożnie wykładać na talerzyki, oprószyć cukrem pudrem. Polecam podawać z lodami waniliowymi.
Zdjęcie - Pieczone jabłka w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów