DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY
Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw.
Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań - ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.
Myślę, że wieczór był udany i bardzo się cieszę, że niektórym "otworzyłam inne drzwi do kuchni" (jak to powiedziała jedna z pań).
Polecam taki zestaw na imprezę, spotkanie filmowe lub jako jedzonko podczas długiego siedzenia przy komputerze. Nakład pracy jest niewielki - efekt murowany.
Dipy z warzywami - Laura
WARZYWA:
Wszystko ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.
DIP Z SEREM DORBLU
Śmietanę ubić (lub nie ubijać), ser mocno rozgnieść. Składniki dokładnie wymieszać.
ZIELONE PESTO
Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku. Taki dip na wiele zastosowań: tu, tu i tu można je również wykorzystać jako smarowidło do lekko podpieczonego w opiekaczu pieczywa.
DIP Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Jeśli do dipów na bazie białego sera dodamy mniej śmietany lub jogurtu powstanie rewelacyjna pasta do chleba. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę. Do sera dodać rzodkiewkę i całość należy doprawić solą.
DIP Z MIĘTĄ
Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę. Papryczkę dokładnie umyć, usunąć nasiona. Ogórki i papryczkę bardzo drobniutko posiekać lub poszatkować w blenderze. Dodać je do sera, wymieszać i doprawić solą.
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Słonecznik zmiksować w blenderze z oliwą i z pomidorami. Dodać parmezan, wymieszać i doprawić do smaku. Pomidory suszone można oczywiście kupić w sklepie, w tym roku pokusiłam się o samodzielne ich wykonanie - tutaj przepis. Pesto jest znakomite jako dodatek do makaronów.
Jako ostatni dip zaprezentowałam mój ulubiony humus - pastę z cieciorki i prażonego sezamu.
Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań - ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.
Myślę, że wieczór był udany i bardzo się cieszę, że niektórym "otworzyłam inne drzwi do kuchni" (jak to powiedziała jedna z pań).
Polecam taki zestaw na imprezę, spotkanie filmowe lub jako jedzonko podczas długiego siedzenia przy komputerze. Nakład pracy jest niewielki - efekt murowany.
Dipy z warzywami - Laura
WARZYWA:
- papryka (bardzo ładnie wygląda pełen zestaw kolorystyczny)
- marchew
- seler naciowy
- cykoria
- może być także: brokuł, cukinia, malutkie ogóreczki oraz wszystko co nam przyjdzie do głowy
Wszystko ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.
DIP Z SEREM DORBLU
- 25 dkg sera z niebieską pleśnią (dorblu, lazur, roquefort, gorgonzola)
- 1 szklanka śmietany kremówki
Śmietanę ubić (lub nie ubijać), ser mocno rozgnieść. Składniki dokładnie wymieszać.
ZIELONE PESTO
- 125 g rukoli
- 125 g świeżego szpinaku
- garść słoneczniku
- 3-5 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku. Taki dip na wiele zastosowań: tu, tu i tu można je również wykorzystać jako smarowidło do lekko podpieczonego w opiekaczu pieczywa.
DIP Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
- 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
- śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
- 20 dkg wędzonego łososia
- 1/2 pęczku rzodkiewek
- sól do smaku
Jeśli do dipów na bazie białego sera dodamy mniej śmietany lub jogurtu powstanie rewelacyjna pasta do chleba. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę. Do sera dodać rzodkiewkę i całość należy doprawić solą.
DIP Z MIĘTĄ
- 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
- śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki liści mięty (świeżych)
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- sól do smaku
Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę. Papryczkę dokładnie umyć, usunąć nasiona. Ogórki i papryczkę bardzo drobniutko posiekać lub poszatkować w blenderze. Dodać je do sera, wymieszać i doprawić solą.
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
- 1 szklanka suszonych pomidorów (w zalewie olejowej)
- 1/2 szklanki słoneczniku lub orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 10 dkg tartego parmezanu
- sól do smaku
Słonecznik zmiksować w blenderze z oliwą i z pomidorami. Dodać parmezan, wymieszać i doprawić do smaku. Pomidory suszone można oczywiście kupić w sklepie, w tym roku pokusiłam się o samodzielne ich wykonanie - tutaj przepis. Pesto jest znakomite jako dodatek do makaronów.
Jako ostatni dip zaprezentowałam mój ulubiony humus - pastę z cieciorki i prażonego sezamu.