DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY

DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY
Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw.
Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań - ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.
Myślę, że wieczór był udany i bardzo się cieszę, że niektórym "otworzyłam inne drzwi do kuchni" (jak to powiedziała jedna z pań).
Polecam taki zestaw na imprezę, spotkanie filmowe lub jako jedzonko podczas długiego siedzenia przy komputerze. Nakład pracy jest niewielki - efekt murowany.
Zdjęcie - DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dipy z warzywami - Laura

WARZYWA:
  • papryka (bardzo ładnie wygląda pełen zestaw kolorystyczny)
  • marchew
  • seler naciowy
  • cykoria
  • może być także: brokuł, cukinia, malutkie ogóreczki oraz wszystko co nam przyjdzie do głowy
Cykorię opłukać, wykroić głąb (pozostawiony nadaje gorycz) i porozrywać na pojedyncze listki. Pozostałe warzywa dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie słupki.
Wszystko ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.

DIP Z SEREM DORBLU
  • 25 dkg sera z niebieską pleśnią (dorblu, lazur, roquefort, gorgonzola)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
Zdjęcie - DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śmietanę ubić (lub nie ubijać), ser mocno rozgnieść. Składniki dokładnie wymieszać.

ZIELONE PESTO
  • 125 g rukoli
  • 125 g świeżego szpinaku
  • garść słoneczniku
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
Zdjęcie - DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku. Taki dip na wiele zastosowań: tu, tu i tu można je również wykorzystać jako smarowidło do lekko podpieczonego w opiekaczu pieczywa.
DIP Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
  • 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 20 dkg wędzonego łososia
  • 1/2 pęczku rzodkiewek
  • sól do smaku
Zdjęcie - DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli do dipów na bazie białego sera dodamy mniej śmietany lub jogurtu powstanie rewelacyjna pasta do chleba. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę. Do sera dodać rzodkiewkę i całość należy doprawić solą.
DIP Z MIĘTĄ

  • 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki liści mięty (świeżych)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • sól do smaku
Zdjęcie - DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę. Papryczkę dokładnie umyć, usunąć nasiona. Ogórki i papryczkę bardzo drobniutko posiekać lub poszatkować w blenderze. Dodać je do sera, wymieszać i doprawić solą.
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
  • 1 szklanka suszonych pomidorów (w zalewie olejowej)
  • 1/2 szklanki słoneczniku lub orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 10 dkg tartego parmezanu
  • sól do smaku
Zdjęcie - DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Słonecznik zmiksować w blenderze z oliwą i z pomidorami. Dodać parmezan, wymieszać i doprawić do smaku. Pomidory suszone można oczywiście kupić w sklepie, w tym roku pokusiłam się o samodzielne ich wykonanie - tutaj przepis. Pesto jest znakomite jako dodatek do makaronów.
Jako ostatni dip zaprezentowałam mój ulubiony humus - pastę z cieciorki i prażonego sezamu.

Kategorie przepisów