Tarta orzechowa z jabłkami
"Jesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła z nich skórka, a ich aromat stał się wyrazistszy. W połączeniu z cynamonem i wanilią pachnie i smakuje doskonale."
Tarta orzechowa z jabłkami
Składniki: okrągła forma do tarty średnicy 28cm
Ciasto kruche na spód:
300g mąki
200g masła
50g zmielonych orzechów laskowych bez skórki
100g cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
Nadzienie:
750g jabłek
50g grubo posiekanych orzechów laskowych bez skórki
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto biszkoptowe na wierzch:
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
30g zmielonych orzechów laskowych bez skórki
1 płaska łyżka mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania
Przesiać mąkę na stolnicę. Na tarce z dużymi otworami zetrzeć na wiórki zimne masło. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i starte orzechy. Wszystkie składniki wymieszać nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy większej o 2cm niż średnica formy. Wyłożyć nim natłuszczoną formę. Przycisnąć ciasto do dna i boków. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na 30 min. do lodówki.
W tym czasie umyć i obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Posypać cynamonem i wymieszać. Rozłożyć na kruchym spodzie. Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
W międzyczasie przygotować ciasto biszkoptowe.
Ubić jajka z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i mąkę. Całość delikatnie wymieszać.
Wyjąć podpieczone ciasto z pieca. Posmarować z wierzchu rozczynem biszkoptowym i piec jeszcze 20 minut. Wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji "Sezon na jablka 2"