Maślankowe ciasto z malinami i kruszonką
Dni są takie piękne, że ciasto maślankowe z malinami i kruszonką wspaniale wpisuje się w tę jesienną ale słoneczną aurę. Smakuje wspaniale. Jest wilgotne, pachnące i chrupiące na wierzchu. Po prostu rewelacja. To chyba już ostatnie moje ciasto ze świeżymi malinami w tym roku. Następnym razem będę musiała skorzystać z mrożonych.
Składniki:
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru ( dałam 3/4)
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru brązowego
Składniki na kruszonkę
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
- 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.
Nagrzać piekarnik do 170–180 st. C (z termoobiegiem).Wszystkie składniki poza owocami wymieszać mikserem na gładko. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem, na wierzchu rozłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (sprawdzić patyczkiem).
Smacznego:)