Maślankowe ciasto z malinami i kruszonką

Maślankowe ciasto z malinami i  kruszonką

Dni są takie piękne, że ciasto maślankowe z malinami i kruszonką wspaniale wpisuje  się w tę jesienną ale słoneczną aurę. Smakuje wspaniale. Jest wilgotne, pachnące i chrupiące na wierzchu. Po prostu rewelacja. To chyba już ostatnie moje ciasto ze świeżymi malinami w tym roku. Następnym razem będę musiała skorzystać z mrożonych.

Zdjęcie - Maślankowe ciasto z malinami i  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru ( dałam 3/4)
  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru brązowego

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
  • 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru

Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.

Nagrzać piekarnik do 170–180 st. C (z termoobiegiem).Wszystkie składniki poza owocami   wymieszać mikserem na gładko. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem, na wierzchu rozłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (sprawdzić patyczkiem).

Smacznego:)

Kategorie przepisów