Spaghetti z rukolą, cukinią i suszonymi pomidorami
przepis:
6 dag suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
10 dag rukoli
mała cukinia
sól, pieprz
1/2 szklanki bulionu warzywnego
Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w paseczki.
Czosnek pokroić w plasterki.
Cukinie pokroić w cienkie słupki.
Rukolę przebrać, usunąć grube ogonki, opłukać i osuszyć.
Orzeszki piniowe podgrzać na suchej patelni.
Do orzeszków dolać oliwę, dodać czosnek, cukinię, pomidory. Chwilę podsmażać, a potem dolać sok z cytryny, bulion warzywny, dodać sól, pieprz do smaku i gotować kilka minut.
Następnie do warzyw dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, a przed podaniem dodać rukolę.
Posypać wiórkami parmezanu.