Szarlotka najlepsza na świecie

Szarlotka najlepsza na świecie
Absolutnie najlepsza szarlotka na świecie. Piekłam setki razy i ani trochę nie przesadzam. Kiedyś proces pieczenia tego ciasta odbywał się na masową skalę. :) A teraz piekę na potrzeby domowe, szczególnie jesienią.
Przepis pochodzi ze strony Bajaderki na www.mniammniam.pl
Ciasto to zyskało sobie wielu zwolenników, wystarczy przejrzeć opinie pod przepisem na stronie Bajaderki.


Zdjęcie - Szarlotka najlepsza na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Porcja na bardzo dużą formę. Można zrobić z połowy porcji w formie o średnicy 20 - 24 cm.

Składniki:

ciasto:

1 kg mąki pszennej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
ok. 320 g masła
6 dużych żółtek
2 lyżki gęstej kwaśnej śmietany
nadzienie:

8 - 12 obranych jabłek, najlepiej tych bardziej kwaśnych
ok. 120 ml wody
250 g cukru
2 łyżeczki cynamonu lub więcej
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu lub nieco więcej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:

3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:
Przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto szybko, najłatwiej to zrobić w malakserze lub innej maszynie. Ciasto podzielić na połowę, zawinąć w folię i chłodzić co najmniej goidzinę w lodówce.

Nadzienie:
Pokrojone i obrane jabłka przełożyć do rondla, dodać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać przyprawy i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do masy jabłkowej i dusić przez około 3 - 5 minut. Masa powinna zgęstnieć, ale nie być rozgotowana.

Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Dużą formę posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut.
(Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, aby je zetrzeć na tarce, to jedną część ciasta można rozwałkować w koło, a drugą część ciasta rozwałkować cieniutko i pociąć na paseczki.)

Podpieczony spód lekko przestudzić, posypać tartą bułką, wyłożyc na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie drugą część ciasta (lub uożyc na wierzchu paseczki ciasta, tak aby przykryło całość).

Piec około godziny, aż ciasto z wierzchu ładnie się zarumieni.
Lekko przestudzić i można posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub z sosem waniliowym.

Zdjęcie - Szarlotka najlepsza na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów