Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie

Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie

W kategorii jedzenia na pocieszenie, pizza jest jednym z moich dań-faworytów. Właściwie nie przypominam sobie sytuacji, kiedy nie miałabym ochoty na chrupiące drożdżowe ciasto z dodatkami. Czasem wystarczy sos pomidorowy i mozzarella, innym razem idę w pikantne chrizo, albo jeszcze mniej typowe dodatki.

Tym razem moja pizza połączyła klasykę ze smakiem świeżym i chrupiącym. Aromat dobrej oliwy, sosu balsamicznego i świeżych ziół stworzył danie, któremu bliżej do restauracyjnej sali niż budki z fast foodem.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie

Agata, 17 października 2011

Zdjęcie - Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Do miseczki wlej wodę i dodaj drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zaczną pracować. Do mąki dodaj drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrób je, aż stanie się elastyczne, odstaw pod przykryciem na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrób ciasto i rozciągnij je na ok. 5 mm placek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Świeże pomidory pokrój w ósemki, wydrąż z nich gniazda nasienne, pokrój w małe części, posól, popieprz i połącz z drobno posiekanym czosnkiem. Rozłóż je na cieście, dodaj suszone pomidory, na nich ułóż plastry mozzarelli i kawałki szynki. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220oC, piecz do momentu lekkiego zarumieniania ciasta i sera.

Na gotową porcję pizzy połóż listki roszponki. Całość skrop oliwą i polej balsamicznym sosem.

Kategorie przepisów