Tarta z jabłkami
Robiłam już tartę z warzywami (przepis TU) a teraz proponuję z jabłkami.Wyszła krucha,pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami.
Składniki:
Ciasto
- 25 dag mąki
- 14 dag masła + około łyżeczki do formy
- szczypta soli
- kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie
- 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- niepełna szklanka śmietany
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier puder do pospania
Zaczynamy od ciasta.
Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody.
Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.
Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy 28-30 cm masłem i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem i wstawiłam ponownie do lodówki.
W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.Ułożyłam je koliście na cieście.
W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem.
i śmietanką.
Polałam sosem ułożone na cieście jabłka.
Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut, dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru.
Po wystygnięciu posypałam tartę cukrem pudrem.
Smacznego!