Pomidorowa na boczku
duży i gruby plaster wędzonego boczku
puszka pomidorów włoskich bez skórki
ok. pół puszki przecieru pomidorowego (może być więcej) - najlepiej Passata Rustica - producent bez znaczenia
4 ząbki czosnku
garść czerwonej soczewicy
garść zielonej soczewicy
szklanka wody albo rosołu
oregano, bazylia, pieprz, trochę płatków ostrej papryki i sól
Boczek pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam w garnku o grubym dnie. Można dodać odrobinę oleju. Tłuszcz z baczku misi się wytopić. Następnie dodałam posiekany grubo czosnek - podsmażyłam. Dorzuciłam pomidory z puszki (jeśli nie są pokrojone, to trzeba je rozdrobnić) - zamieszałam i podsmażyłam. Dolałam wody i przecieru - zamieszałam i dodałam przypraw - wszystkich poza solą, którą dodałam na końcu. Dorzuciłam soczewicy, przykryłam i na małym ogniu gotowałam ok 30 -40 minut. Na koniec posoliłam do smaku. Jeżeli zupa wyda się za gęsta, zawsze można dolać nieco więcej wody/rosołu.