Wołowinę 3 razy przekręcić przez maszynkę. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Formować gniazdka i w środek dodać cebulę.
Słoninę pokroić drobno i przesmażyć. Wyjąć skwarki. Cebulę obrać, posiekać drobno. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Bardzo lubię tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem . Kiedyś obowiązkowa potrawa na wszelkich imieninowych i świątecznych spotkaniach , teraz wyparta przez lżejsze i bardziej wyrafinowane sałatki . A jednak od czasu do czasu przygotowuję taki relikt PRL-u , pomimo tego , że zawiera ten straszny , kaloryczny majonez ;-)
Suszone grzyby namoczyć. Cebulki obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Kapustę ugotować w wodzie z grzybami (wcześniej namoczone). Po ugotowaniu kapustę odcisnąć z wody na "suchy wiór" i drobno pokroić. Grzyby przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
U mnie Wigilia odbyła się już dziś - tak wyszło w tym roku, choć to akurat raczej smutna okoliczność.Jedną z moich ulubionych potraw, mogę nawet powiedzieć, że smakiem świąt z dawnych lat, są takie właśnie grzyby. Tej jesieni nazbieraliśmy ich sporo, więc mogę w pełni nacieszyć się tym daniem.
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i dodać śmietanę. Utrzeć.Na kruszonkę trzeba utrzeć wszystki składniki dłonią - aż powstanie grudkowata masa.
Kuskus zalać wodą - wg. instrukcji na opakowaniu. Odsączony i zimny przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane liście pietruszki i wymieszać. Polać całość obficie oliwa - nie aż tak by wszystko pływało w oliwie, ale powinno być jej sporo. Dodać pokrojonego w drobna kostkę pomidora - bez gniazd nasiennych i małą posiekaną cebulę.
Białka ubiłam na sztywno z cukrem a następnie dodałam po 1 żółtku, potem stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylałam do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (trzeba wyciąć krążek wielkości dna) i nasmarowanej masłem.
Ja piekłam bulki w formie muffinkowej. Wysmarowałam dołki masłem i powkładałam do nich ciasto. Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia i przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym białkiem jajek.
Olej rozgrzać na głębokiej patelni albo w rondelku. Poddusić na nim cebulkę i marchewkę - wsypać przepłukany ryż i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu jakieś 10 minut. Dorzucić cukinie, zamieszać i ewentualnie dolać wody.
Gotową galaretkę trzeba wyjąć 15-20 minut przed podaniem i udekorować bitą śmietaną. Albo podać śmietanę w osobnej miseczce tak by goście sami sobie nałożyli śmietany.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Zalać rodzynki dwiema szklankami Earl Grey’a i odstawić, żeby zmiękły. Przesiać do średniej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
Coraz bliżej święta i czas pomyśleć o przepisach na nutę świąteczną. Muszę ponadrabiać zaległości i systematycznie dodawać coś nowego. W lodówce moczy się schab na pieczeń. Będzie gotowy za 2 dni. Tymczasem dzisiaj podam przepis na potrawę postną.
Jajko rozetrzeć widelcem, dodając powoli mąkę. Doprawić lekko solą. Ciasto ma mieć konsystencję lejącą. Ciasto możemy przelewać do zupy przez lejek lub widelec. Mają powstać delikatne kluseczki.