Tradycyjna sałatka jarzynowa
Bardzo lubię tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem . Kiedyś obowiązkowa potrawa na wszelkich imieninowych i świątecznych spotkaniach , teraz wyparta przez lżejsze i bardziej wyrafinowane sałatki . A jednak od czasu do czasu przygotowuję taki relikt PRL-u , pomimo tego , że zawiera ten straszny , kaloryczny majonez ;-)
Składniki :
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por - biała część
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 1-2 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- majonez , musztarda
- pieprz , sól , ew. cukier
- opcjonalnie : marynowana papryka , grzybki , śliwki w occie
Marchew , pietruszkę i seler umyć i ugotować w małej ilości wody ( nie za długo - ugotowane jarzyny powinny pozostać jędrne ) , po ugotowaniu ostudzić i obrać ze skórki . Pokroić w kostkę . To samo zrobić z ogórkiem kiszonym , jabłkiem , jajkami na twardo i porem . Wrzucić do miski , dodać odsączone z zalewy kukurydzę i groszek . Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą ( jeżeli jabłko jest mało słodkie , można dodać odrobinę cukru ) . Dodać 3-4 łyżki majonezu , wymieszać . Schłodzić w lodówce .
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu , kiedy smaki się przegryzą .