Wigilijne grzyby w cieście
U mnie Wigilia odbyła się już dziś - tak wyszło w tym roku, choć to akurat raczej smutna okoliczność.
Jedną z moich ulubionych potraw, mogę nawet powiedzieć, że smakiem świąt z dawnych lat, są takie właśnie grzyby. Tej jesieni nazbieraliśmy ich sporo, więc mogę w pełni nacieszyć się tym daniem.
Składniki:
duże kapelusze suszonych grzybów
100 g mąki
1 jajko
łyżeczka soli
woda
oliwa do smażenia
Grzyby namocz w wodzie przez 2 godziny. Odlej wodę z moczenia i ugotuj grzyby w nowej wodzie (przez około 30-40 minut). Wodę z gotowania można zachować, ja zawsze dodaję ją do barszczyku. Z mąki, jajka, soli i wody przygotuj ciasto - podobnie, jak ciasto naleśnikowe, tylko gęstsze. Musi być też dość słone. Kapelusze maczaj w cieście i wykładaj na gorącą oliwę. Smaż na złoto, podawaj ciepłe.