Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Ciasto z porzeczkami i kruszonką

2 czubate szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka cukru

1 masło (200g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki śmietany

czerwone porzeczki

Kruszonka:

1/3 szklanki mąki

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i dodać śmietanę. Utrzeć.

Na kruszonkę trzeba utrzeć wszystki składniki dłonią - aż powstanie grudkowata masa.

Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.

Ten przepis znalazłam tu: http://www.ciasta.net/ciasto-z-porzeczkami.php ale go nieco zmodyfikowałam.

Kategorie przepisów