Ciasto z porzeczkami i kruszonką
2 czubate szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
1 masło (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
czerwone porzeczki
Kruszonka:
1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i dodać śmietanę. Utrzeć.
Na kruszonkę trzeba utrzeć wszystki składniki dłonią - aż powstanie grudkowata masa.
Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Ten przepis znalazłam tu: http://www.ciasta.net/ciasto-z-porzeczkami.php ale go nieco zmodyfikowałam.