Tabule - orzeźwiająca sałatka libańska na lato

2-3 łyżki kuskusu albo bulghuru

dwa pęczki pietruszki

jeden mały pomidor

jedna mała cebula

swieża lub suszona mięta

oliwa z oliwek i jedna duża cytryna albo dwie małe

sól do smaku

Kuskus zalać wodą - wg. instrukcji na opakowaniu. Odsączony i zimny przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane liście pietruszki i wymieszać. Polać całość obficie oliwa - nie aż tak by wszystko pływało w oliwie, ale powinno być jej sporo. Dodać pokrojonego w drobna kostkę pomidora - bez gniazd nasiennych i małą posiekaną cebulę. Wszystko polać sokiem z jednej cytryny, posolić do smaku i posypać z wierzchu miętą - najlepiej świeżą (ok. pół pęczka) albo suszona (ze dwie szczypty). W przypadku suszonej trzeba wybrać jak najlepsza - nie miał i pył, ale cale listki. Polecam mięte marokańską jest niesamowicie aromatyczna - można ja dostać w sklepach "eko".

Przepisy z tych kategorii

Turecki dip marchewkowy

Turecki dip marchewkowy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka marokańska
1

Sałatka marokańska

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
3

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Labneh

Labneh

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tabbouleh

Tabbouleh

Asik Asik
Moja kraina smaków

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Szakszuka z papryką i kolendrą
1

Szakszuka z papryką i kolendrą

food² food²
Food Square

Za’atar

Za’atar

food² food²
Food Square

Ziołowa sałatka tabbouleh z wegańskim serem słonecznikowym – bez węglowodanów

Ziołowa sałatka tabbouleh z we…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Szakszuka obiad w 15 minut
1

Szakszuka obiad w 15 minut

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szakszuka - jajka w pomidorach
1

Szakszuka - jajka w pomidorach

Kaś Kaś
Bake&Taste

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka