Tabule - orzeźwiająca sałatka libańska na lato

2-3 łyżki kuskusu albo bulghuru

dwa pęczki pietruszki

jeden mały pomidor

jedna mała cebula

swieża lub suszona mięta

oliwa z oliwek i jedna duża cytryna albo dwie małe

sól do smaku

Kuskus zalać wodą - wg. instrukcji na opakowaniu. Odsączony i zimny przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane liście pietruszki i wymieszać. Polać całość obficie oliwa - nie aż tak by wszystko pływało w oliwie, ale powinno być jej sporo. Dodać pokrojonego w drobna kostkę pomidora - bez gniazd nasiennych i małą posiekaną cebulę. Wszystko polać sokiem z jednej cytryny, posolić do smaku i posypać z wierzchu miętą - najlepiej świeżą (ok. pół pęczka) albo suszona (ze dwie szczypty). W przypadku suszonej trzeba wybrać jak najlepsza - nie miał i pył, ale cale listki. Polecam mięte marokańską jest niesamowicie aromatyczna - można ja dostać w sklepach "eko".

Przepisy z tych kategorii

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
3

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Labneh

Labneh

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tabbouleh

Tabbouleh

Asik Asik
Moja kraina smaków

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szakszuka z papryką i kolendrą
1

Szakszuka z papryką i kolendrą

food² food²
Food Square

Za’atar

Za’atar

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kasza z boczkiem i cukinią
2

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado
1

Sałatka z kaszy quinoa z pomid…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą
1

Pęczak z soczewicą, fasolką sz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem
2

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tabbouleh

Tabbouleh

Asik Asik
Moja kraina smaków

Budyniowa tarta jaglana z owocami

Budyniowa tarta jaglana z owoc…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim