Tabule - orzeźwiająca sałatka libańska na lato
2-3 łyżki kuskusu albo bulghuru
dwa pęczki pietruszki
jeden mały pomidor
jedna mała cebula
swieża lub suszona mięta
oliwa z oliwek i jedna duża cytryna albo dwie małe
sól do smaku
Kuskus zalać wodą - wg. instrukcji na opakowaniu. Odsączony i zimny przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane liście pietruszki i wymieszać. Polać całość obficie oliwa - nie aż tak by wszystko pływało w oliwie, ale powinno być jej sporo. Dodać pokrojonego w drobna kostkę pomidora - bez gniazd nasiennych i małą posiekaną cebulę. Wszystko polać sokiem z jednej cytryny, posolić do smaku i posypać z wierzchu miętą - najlepiej świeżą (ok. pół pęczka) albo suszona (ze dwie szczypty). W przypadku suszonej trzeba wybrać jak najlepsza - nie miał i pył, ale cale listki. Polecam mięte marokańską jest niesamowicie aromatyczna - można ja dostać w sklepach "eko".