Ciasto z Earl Grey

Ciasto z Earl Grey
2 szklanki (400 ml) + 2 łyżki parzonej herbaty Earl Grey
1 szklanka rodzynek
2 ½ szklanki mąki (500-550 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
½ kostki masła - 100-150 g
6-8 łyżek przesianego cukru-pudru (ja użyłam drobnego cukru do pieczenia) + cukier puder do polewy

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Zalać rodzynki dwiema szklankami Earl Grey’a i odstawić, żeby zmiękły. Przesiać do średniej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodać masło i posiekać je nożem, aż połączy się z sypkimi składnikami. Dodać herbatę z rodzynkami. Mieszać, aż masa będzie gładka. Przelać ciasto do lekko natłuszczonej wysokiej, prostokątnej formy keksowej. Piec 50-60 minut. Wbić w ciasto szpikulec do szaszłyków, żeby sprawdzić, czy ciasto jest suche. Odstawić na dziesięć minut, żeby ostygło i wyjąć z formy. Nakłuć ciasto od góry szpikulcem. Zmieszać pozostałą herbatę z cukrem-pudrem i posmarować ciasto za pomocą pędzla. Można podawać na ciepło.PS wyszedł mi zakalec. Nie wiem czy to ma tak być czy nie ale i tak jest dobre ;-) Przepis pochodzi z programu „Na Słodko” w kuchnia.tv

Kategorie przepisów