Ryż z warzywami i rybą
To jest danie prawie japońskie J
filiżanka ryżu do sushi
dwie filiżanki bulionu rybnego dashi (kupiłam gotowy w granulkach - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie)
1 mała marchewka pokrojona w paski, ale nie za drobne
jedna mała cebulka drobno posiekana
1 mała cukinia pokrojona w paski
filet białej ryby (ja miałam solę falklandzką)
sos sojowy i olej do smażenia
Olej rozgrzać na głębokiej patelni albo w rondelku. Poddusić na nim cebulkę i marchewkę - wsypać przepłukany ryż i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu jakieś 10 minut. Dorzucić cukinie, zamieszać i ewentualnie dolać wody. Na wierzchu położyć pokrojoną na kawałki rybę (nie za małe!), przykryć i dusić jakieś 8-10 minut.
Odstawić i polać sosem sojowym do smaku. Gotowe. Pycha.
PS Nie trzeba dodawać ryby, jeśli ktoś nie lubi. Można też dać inne warzywa.