Sernik z serka mascarpone

Sernik z serka mascarpone

600 g serka mascarpone

3 cytryny - skórka i sok

150-180 cukru pudru

3 jajka - rozdzielone (jedno białko można pominąć)

masło ok 50 g + do smarowania formy

150-180 g pokruszonych herbatników albo pierniczków

Rozpuściłam masło. Pokruszone pierniczki wymieszałam z masłem w sporej misce i przełożyłam do natłuszczonej masłem formy tortowej.

Serek mascarpone wymieszałam dokładnie z żółtkami, cukrem, skórka i sokiem z cytryny. Ucierałam w mikserze długo - aż serek zrobił się kremowy.

Ubiłam na sztywno białko. Dodałam ostrożnie do masy mascarpone i wymieszałam dokładnie, ale delikatnie.

Masę przelałam na herbatniki, wygładziłam wierzch i wstawiłam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Ciasto urośnie a nawet wybrzuszy się a potem opadnie - jeśli wyciągnie się je za szybko z piekarnika i formy to bardzo opadnie, ale jeśli pozwoli mu się powoli stygnąć - w piekarniku - to nieznacznie opadnie. Najlepiej zostawić tortownicę w piekarniku otwartym na oścież. Jak wystygnie można wyjąc na blat. A z tortownicy wyjmować tylko zimne.

Sernik to bardzo chimeryczne ciasto. Ale za to bardzo smaczne. A to jest wyjątkowo delikatne i puszyste.

Kategorie przepisów