Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

50 dag kapusty kiszonej

1 szklanka grzybów suszonych

2 cebule

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

3 łyżki oleju

 

Suszone grzyby namoczyć. Cebulki obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Kapustę ugotować w wodzie z grzybami (wcześniej namoczone). Po ugotowaniu kapustę odcisnąć z wody na "suchy wiór" i drobno pokroić. Grzyby przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać.

składniki na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej (lub więcej)

około 1 szklanki ciepłej wody

1 łyżka oleju

sól (odrobina)

Z mąki uformować stożek i zrobić małe wgłębienie. Dodać sól, łyżkę oleju i wlewać po trochu wodę. Zarobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, podsypując dodatkowo mąką.

Z gotowego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kubeczka wycinać krążki. Następnie nakładać farsz i zlepiać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.

W dużym garnku ugotować wodę, lekko posolić, dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, co jakiś czas mieszać dużą łychą ,żeby nie przywierały do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch, chwilkę podgotować i wyjmować na talerz.

Podawać z przesmażoną cebulką.

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów