Pierogi z kapustą i grzybami
50 dag kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
3 łyżki oleju
Suszone grzyby namoczyć. Cebulki obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Kapustę ugotować w wodzie z grzybami (wcześniej namoczone). Po ugotowaniu kapustę odcisnąć z wody na "suchy wiór" i drobno pokroić. Grzyby przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać.
składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej (lub więcej)
około 1 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
sól (odrobina)
Z mąki uformować stożek i zrobić małe wgłębienie. Dodać sól, łyżkę oleju i wlewać po trochu wodę. Zarobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, podsypując dodatkowo mąką.
Z gotowego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kubeczka wycinać krążki. Następnie nakładać farsz i zlepiać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
W dużym garnku ugotować wodę, lekko posolić, dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, co jakiś czas mieszać dużą łychą ,żeby nie przywierały do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch, chwilkę podgotować i wyjmować na talerz.
Podawać z przesmażoną cebulką.