Warzywa są wyjątkowo niskokaloryczne,zawierają dużo witamin i składników mineralnych.Uwielbiam sałatki,surówki i lubię eksperymentować w kuchni.Przepisy tworzę w zależności co mam pod ręką.Dzisiaj jest kapucha kiszona więc zaserwuję sałatkę z kapusty.Są ogórki ....zmieszamy z czymś i wyjdzie kolejny eksperyment:)
Mam przepis na marmoladę, która może posłużyć nam do wypieków, nakarmienia niemowlaka, tudzież w przypływie słodyczowego głodu zastąpi nam ten cholerny cukier;))) Zaraz idę do spiżarni w poszukiwaniu upragnionego cukru. Jeszcze tylko skrobnę wam przepis i znikam.
Pamiętacie jeszcze lato? Takie słoneczne, ciepłe, sielskie.... a zachody słońca? I ten zapach? Wszystko wokół kwitnące, młode, żywe aż słodko robi się w ustach. Kiedy to było? mhmmmm rozmażyłam się :)))) Pewnie dlatego podam wam przepis na przecier jagodowy i może dżem truskawkowy?
Także i my świętowaliśmy czekoladowy weekend. Wprawdzie notka odrobinę po czasie, jednakże wczoraj nie mogłam jej zamieścić z przyczyn niezależnych ode mnie.
Czas na odsłonę drugą, czyli sobotę. Przygotowałam tego dnia muffiny czekoladowo – jabłkowe, studenckie ciasteczka owsiane oraz trifle czekoladowe z jeżynami
Miałam dziś ochotę na lody, ale ze za oknem szaro i buro to do lodów konieczny ciepły dodatek. Padło na prażone orzechy z pokruszonymi herbatnikami. Prosto, szybko i elegancko. A jak smakuje przekonajcie się najlepiej sami.
Od kilku dni w lodówce czekał serek waniliowy do wykorzystania. Myślałam nad sernikiem, ale ostatecznie wygrał pomysł muffinków. Receptura powstawała w miarę dodawania składników. Jako że mam dobrą pamięć aczkolwiek czasami za krótką poprosiłam Krzyśka o notowanie tego, co dodaję do ciasta.
Postanowiłam upiec dziś dwie pieczenie przy jednym ogniu, a mianowicie przygotować jedna potrawę na dwa blogowe wydarzenia – yellow food z okazji Dnia Kobiet oraz z okazji ryżowego weekendu. Po krótkim namyśle padło na kurczaka z ryżem i żółtymi warzywami. Szybko się go robi, smakuje wyjątkowo dobrze i wiem ze powtórzę go nieraz.
Uszka do barszczu mają tę zaletę, że można je przygotować odpowiednio wcześniej, zamrozić, a potem wystarczy tylko wyjąć, podgrzać w ciepłej zupie, i gotowe.Zdjęcie uszek poniżej wyszło nieco dziwnie, bo zapomniałam przełączyć tryb nocny, a potem już nie było co fotografować :)
Ryżowy weekend dobiega końcaDzięki niemu nowe 2 potrawy wchodzą na stałe do naszego menu, a kilka kolejnych czeka na testy. Dziś postanowiłam zrobić pilaw z pieczarkami i imbirem jako dodatek do pieczonego kurczęcia.
Nagrzać piekarnik na temperaturę 190 st. Masło i cukier utrzeć razem na puszystą masę. Jajka rozmieszać lekko, dodawać po jednym do masła, wciąż ucierając. Dodać cukier waniliowy, mleko, skórę z cytryny i aromat cytrynowy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników.
Święta, święta…Lubię Wielkanoc, ma dla mnie nieodparty urok pisanek, tulipanów, baby wielkanocnej i żurku. Od lat piekę zawsze tą sama babkę świąteczna. Przypomina mi ona o zmarłej cioci Marysi. Wiedziała, że uwielbiałam to ciasto i zawsze, gdy do niej przychodziłam miała kawałek dla mnie schowany.Przepis z gatunku prostych, klasycznych wręcz.