Bułeczki cynamonowe
pół kilo mąki pszennej
ok. 100 g cukru
250 ml ciepłego mleka
2 jajka - rozdzielone żółtka i białka
65 g roztopionego masła
25-30 g drożdży albo torebki drożdży suszonych
cukier, cynamon i roztopione masło do smarowania bułek
Z cukru, 50 g mąki, połowy mleka i drożdży trzeba zrobić zaczyn i odstawić go na 30 minut. Następnie dodać mąki - trochę - mleka, masła i zagniatać - ręką albo w maszynie. Warto dodawać na przemian składniki suche i mokre - wtedy łatwiej się wyrabia. Kiedy dodamy juz wszystkie składniki a wyrabiane ciasto przestanie kleić się do dłoni należy je odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Zagnieść ponownie i znów odstawić na 60 minut. Ponownie zagnieść, podzielić na pół i pierwszy kawałek rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem a następnie zawinąć w rulonik. Ostrym nożem pokroić rulonik na równe kawałki. Tak samo trzeba postąpić z druga częścią ciasta. Powinno starczyć go na ok. 16-18 bułek.
Ja piekłam bulki w formie muffinkowej. Wysmarowałam dołki masłem i powkładałam do nich ciasto. Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia i przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym białkiem jajek.
Piekłam w 185 stopniach C przez 30 minut. Prosty przepis.
Do środka bułek poza cukrem można dodać zmielone orzechy albo rodzynki albo kawałki czekolady.
PS ten przepis to zmodyfikowana nieco wersja przepisu na Bułeczki maślane z forum www.cincin.cc – autorką przepisu jest BeataSz. Dziękuję bardzo J