Sernik z powidłami i różową pianką czyli harataniec to moja kolejna propozycja wielkanocna. Upiekłam go ze smażonymi wiśniami, które nadały sernikowi nutę kwaskową, pięknie wygląda i super smakuje:-)
W tym roku Swieta w mojej rodzinie obfitowaly w baby. Jak nigdy na stole zagoscilo kilka roznych babek i malych i duzych, o roznych smakach i ksztaltach.
Po świątecznych daniach, zwykle z przyjemnością zjada się lekki, bezmięsny obiad. A że w lodówce leżał sobie niewykorzystany brokuł trzeba było go szybko zużyć. Wyszło coś naprawdę dobrego.
Jeszcze jedna alternatywa dla kupnych wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych.
Skoro dziś obchodzimy Dzień Czekolady, nie mogłam opublikować innego przepisu niż ten na czekoladową babkę :) Ciasto jest pyszne - delikatne, niezbyt suche, o wyczuwalnym smaku orzechów laskowych. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze ten smak wzbogaca.
Kontynuując poświąteczny odpoczynek od ciężkich obiadów zrobiłam lekką sałatkę z kurczaka. Podobne, już u mnie na blogu są, jednak w przypadku takich sałatek, wystarczy zmienić tylko dwa składniki lub sos i mamy zupełnie nowe doznania.Polecam na wiosenny obiad.
Tort czekoladowy z wiśniami uczestniczy w akcji "Dzień czekolady" i doczekał się zgodnie z obietnicą publikacji. Upiekłam go na urodziny mojego brata, zachęcam do wypróbowania jest bardzo czekoladowy :-)
Przepisów na śledzie jest chyba tyle, ile śledzi :) Na świąteczny stół warto jednak postawić danie, które będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne. Do takich można na pewno zaliczyć śledzia pod pierzynką, czyli warstwową, kolorową sałatkę.