Wiosenny misz masz z kurczakiem
Kontynuując poświąteczny odpoczynek od ciężkich obiadów zrobiłam lekką sałatkę z kurczaka. Podobne, już u mnie na blogu są, jednak w przypadku takich sałatek, wystarczy zmienić tylko dwa składniki lub sos i mamy zupełnie nowe doznania.Polecam na wiosenny obiad.
Składniki na sos:
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/8 szklanki soku jabłkowego
- łyżka majonezu
- biały ocet winny
Oliwę, sok jabłkowy i majonez wymieszać z octem do smaku, odstawić do lodówki.
Składniki na sałatkę:
- pierś kurczaka
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu
- główka sałaty rzymskiej (użyłam jak zwykle mixu sałat)
- duży pomidor
- 1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- mała czerwona cebula
Pierś kurczaka obficie posypać tymiankiem i rozmarynem i upiec na grilu. Pokroić w kostkę. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem, serem, orzechami, oliwkami i sosem. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczonego kurczaka. Podawać z grzankami czosnkowymi.
Smacznego:)