Baby, babki, babeczki

Baby, babki, babeczki
#fullpost{display:inline;}

Zdjęcie - Baby, babki, babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku Swieta w mojej rodzinie obfitowaly w baby. Jak nigdy na stole zagoscilo kilka roznych babek i malych i duzych, o roznych smakach i ksztaltach.
Cale szczescie, ze ten rodzaj wypieku nie wymaga od nas natychmiastowej konsumpcji. Tym wlasnie sposobem jeszcze na jakis czas po Swietach my mozemy cieszyc sie wielkanocnymi slodkosciami.
Ja pragne podzielic sie z Wami przepisem na babke o kawowym aromacie.

Zdjęcie - Baby, babki, babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakba kawowa ucierana

skladniki:
250g masla
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
350g maki
75ml mleka
3 lyzki kakao
3 lyzeczki rozpuszczonego espresso

glazura:
cukier puder
kilka lyzeczek zaparzonej kawy

wykonanie:
Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso.
Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem, a nastepnie napelniamy ja castem. Najpierw wykladamy warstwe z kakao, a nastepnie porcje ciasta z kawa. Za pomoca widelca mozemy przemieszac ciasto .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C. Jesli pieczemy babke w keksowce to pieczemy ja okolo 50 minut, jesli jest to foremka z kominem to pieczemy ja krocej.
Babke po upieczeniu i wystudzeniu wyciagamy z foremki i ozdabiamy lukrem kawowym mieszajac cukier puder z zaparzona kawa rozpuszczalna.
Smacznego!

Zdjęcie - Baby, babki, babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów