Babka czekoladowo-orzechowa z nutellą
Skoro dziś obchodzimy Dzień Czekolady, nie mogłam opublikować innego przepisu niż ten na czekoladową babkę :) Ciasto jest pyszne - delikatne, niezbyt suche, o wyczuwalnym smaku orzechów laskowych. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze ten smak wzbogaca. To pyszny deser, który spodoba się wielbicielom czekolady :)
Przepis znalazłam u Dorotus .
Składniki :
ciasto :
- 120 g miękkiego masła lub margaryny
- 150 g nutelli
- 5 jajek [oddzielnie białka i żółtka]
- 190 g drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (60ml)
polewa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo wsypywać cukier, a potem nutellę. Następnie do masy kolejno dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, orzechy i mleko. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy z kominkiem [o średnicy 24cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 20 minut. Następnie temperaturę zwiększyć do 170°C i piec ciasto jeszcze przez 30 minut, lub dłużej- do suchego patyczka.
Zrobić polewę : czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Ciepłą polewą polać ostudzone ciasto.