Babka czekoladowo-orzechowa z nutellą

Babka czekoladowo-orzechowa z nutellą

Skoro dziś obchodzimy Dzień Czekolady, nie mogłam opublikować innego przepisu niż ten na czekoladową babkę :) Ciasto jest pyszne - delikatne, niezbyt suche, o wyczuwalnym smaku orzechów laskowych. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze ten smak wzbogaca. To pyszny deser, który spodoba się wielbicielom czekolady :)

Przepis znalazłam u Dorotus .

 

Zdjęcie - Babka czekoladowo-orzechowa z nutellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek [oddzielnie białka i żółtka]
  • 190 g drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60ml)

polewa :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

 

Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo wsypywać cukier, a potem nutellę. Następnie do masy kolejno dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, orzechy i mleko. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy z kominkiem [o średnicy 24cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 20 minut. Następnie temperaturę zwiększyć do 170°C i piec ciasto jeszcze przez 30 minut, lub dłużej- do suchego patyczka.

Zrobić polewę : czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Ciepłą polewą polać ostudzone ciasto.

Kategorie przepisów