Kurczak pomidorowy z oliwkami
Zapraszam na ekstremalnie pomidorowego kurczaka. Danie bardzo proste, szybkie i takie letnie. Użyłam pomidorów z puszki więc już bardziej pomidorowe być nie może. U mnie w domu nie wszyscy się nim zachwycili ale też nie każdy jest fanem kwaśnego sosu pomidorowego. Danie podałam z szafranowym risotto.
Źródło + moje zmiany
Składniki:
- 4 połówki fileta z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 300 ml bulionu drobiowego
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
W głębokim talerzu zmieszać mąkę, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance oczyszczone kawałki kurczaka. Smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron na rumiano. Zdjąć mięso z patelni, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pastę pomidorową i bulion. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, następnie włożyć kurczaka i oliwki i gotować ok. 15 minut aż mięso jest całkiem miękkie a sos gęsty. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)