Babka kisielowa

Babka kisielowa

Zdjęcie - Babka kisielowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma Wielkanocy bez babki :-), babkę z kisielami znalazłam na stronie Kasi C. Szybki, prosty przepis. Babka wyszła puszysta i żółciutka, w sam raz na święta i nie tylko, polecam!

Składniki:

  • 10 dag miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 kolorowe kisiele np. truskawkowy i cytrynowy
  • masło lub margaryna do wysmarowania foremki
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania babki

Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Utrzeć masło z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki, wymieszać lekko, wlać mleko i na końcu drugą połowę mąki.

Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać jeden kisiel, a do drugiej - drugi. Wykładać łyżką ciasto do foremki raz z jednej miski, raz z drugiej, aby utworzyła się dwukolorowa mozaika. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut. 

Zdjęcie - Babka kisielowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Babka kisielowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Babka kisielowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów