Babka kisielowa
Nie ma Wielkanocy bez babki :-), babkę z kisielami znalazłam na stronie Kasi C. Szybki, prosty przepis. Babka wyszła puszysta i żółciutka, w sam raz na święta i nie tylko, polecam!
Składniki:
- 10 dag miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 kolorowe kisiele np. truskawkowy i cytrynowy
- masło lub margaryna do wysmarowania foremki
- bułka tarta
- cukier puder do posypania babki
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Utrzeć masło z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki, wymieszać lekko, wlać mleko i na końcu drugą połowę mąki.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać jeden kisiel, a do drugiej - drugi. Wykładać łyżką ciasto do foremki raz z jednej miski, raz z drugiej, aby utworzyła się dwukolorowa mozaika. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut.
Smacznego!