Harataniec - sernik z powidałami
Sernik z powidłami i różową pianką czyli harataniec to moja kolejna propozycja wielkanocna. Upiekłam go ze smażonymi wiśniami, które nadały sernikowi nutę kwaskową, pięknie wygląda i super smakuje:-)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 8 dag cukru kryształu
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka octu
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 6 jaj
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 25 dag cukru kryształu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- 1 kisiel wiśniowy
- 4 białka
- 8 dag cukru kryształu
- konfitura
- gotowa polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady
Zagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na 3 części (ja dzielę na 2/3 i 1/3, mniejszą część jeszcze dzielę na pół). Do jednej części dodać kakao. Dwie mniejsze części włożyć do lodówki tak na minimum pół godziny a 2/3 ciasta od razu wyłożyć na blachę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem i wyłożyć konfiturę (ja dałam usmażone wiśnie). Na konfiturę zetrzeć ciasto kakaowe, na to wyłożyć masę serową.
Masa serowa: ser zmielić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i miksować, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać zmielony ser, mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny. Ubić pianę z 6 białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Wierzch: ubić białka na sztywno, dodać cukier, dokładnie zmiksować. Dodać kisiel wiśniowy, dokładnie wymieszać, wylać na masę serową, wyrównać. Na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy ciasto ostygnie wierzch polać polewą czekoladową - gotową lub własnej roboty (ja najczęściej rozpuszczam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polewam ciast0).
Smacznego!