Spaghetti w sosie brokułowym
Po świątecznych daniach, zwykle z przyjemnością zjada się lekki, bezmięsny obiad. A że w lodówce leżał sobie niewykorzystany brokuł trzeba było go szybko zużyć. Wyszło coś naprawdę dobrego.
Składniki:
- 1 brokuł
- pół paczki ulubionego makaronu (u mnie spaghetti)
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietanki
- sól, pieprz
- oliwa
- parmezan
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku zagotować wodę i ugotować brokuł. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć chwilę, dodać odsączony brokuł i gotować tak długo aż będzie bardzo miękki. Wlać śmietankę i gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Jeśli brokuł się nie rozgotował, rozgnieść go widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać z parmezanem.
Smacznego:)