Spaghetti w sosie brokułowym

Spaghetti w sosie  brokułowym

Po świątecznych daniach, zwykle z przyjemnością  zjada się lekki, bezmięsny obiad. A że w lodówce leżał sobie niewykorzystany brokuł trzeba było go szybko zużyć. Wyszło coś naprawdę dobrego.

Zdjęcie - Spaghetti w sosie  brokułowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 brokuł
  • pół paczki ulubionego makaronu (u mnie spaghetti)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku zagotować wodę i ugotować brokuł.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć chwilę, dodać odsączony brokuł i gotować tak długo aż będzie bardzo miękki. Wlać śmietankę i gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Jeśli brokuł się nie rozgotował, rozgnieść go widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać z parmezanem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów