Wegan święta oraz pieczarki nadziewane tofucznicą

Wegan święta oraz pieczarki nadziewane  tofucznicą

Już po krótkiej świątecznej przerwie, a ja nie miałam czasu napisać wcześniej co szykuję do jedzenia, ale może przyda się komuś na następne święta.

Na mojej części stołu świątecznego, królowały: Zdjęcie - Wegan święta oraz pieczarki nadziewane  tofucznicą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- pieczarki i cukinie nadziewane,
- agarowe galaretki curry
z kukurydzą,  brokułem,
marchewką, cebulą, natką
pietruszki i tofu,
- pasztet z grochu z galaretką
(przepis Marty TUTAJ),
- sałatka szopska (TUTAJ),
- koperkowa "pasztetowa"
(TUTAJ),
- żur na zakwasie z płatków owsianych, z dużą ilością grzybów (TUTAJ),
- pijane babeczki czekoladowe (z wiśniami ze spirytusu i odrobiną spirytusu zamiast wody) (TUTAJ).

Zdjęcie - Wegan święta oraz pieczarki nadziewane  tofucznicą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wegan święta oraz pieczarki nadziewane  tofucznicą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wegan święta oraz pieczarki nadziewane  tofucznicą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wegan święta oraz pieczarki nadziewane  tofucznicą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wstawiam tylko przepis na pieczarki, ponieważ na resztę podałam linki do przepisów, a galaretkę z agaru, robi się bez problemu.
Początkowo planowałam nadziać same pieczarki, ale został mi farsz a pieczarki się skończyły, dlatego nadziałam również 2 małe cukinie. Pieczarki są jednak smaczniejsze, dlatego można tylko je nadziać.

Składniki:

- ok 20 dużych i głębokich pieczarek,
- paczka tofu 300 g,
- szczypiorek,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, pieprz ziołowy, kurkuma,
- olej,
- bułka tarta.

Wykonanie:

Pieczarki umyć, nie obierać (chyba że są bardzo brzydkie), wydrążyć je delikatnie łyżką. tak by nie uszkodzić spodu i brzegów. Ugotować pieczarki na parze. Wydrążony farsz z pieczarek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać, tofu rozdrobić bardzo dokładnie widelcem.
Na rozgrzanym oleju usmażyć najpierw cebulę, dodać do niej pieczarki (jeśli nadziewamy również cukinię, dodajemy podczas smażenia wydrążony z nich farsz), smażyć do odparowania wody. Dodać do masy tofu, porządnie wymieszać, przyprawić dodać szczypiorek.
Ugotowane pieczarki nadziać tofucznicą, wierzch pieczarki (z widoczną masą) "zanurzyć" w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju zasmażyć chwilę pieczarki tak by bułka się zrumieniła, można również pieczarkę z drugiej strony usmażyć, ale trzeba uważać bo podczas smażenia pryska.

Takie smażenie nie jest może najzdrowsze, ale za to pieczarki są palce lizać :-)

Zdjęcie - Wegan święta oraz pieczarki nadziewane  tofucznicą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów