Domowy ajerkoniak

Domowy  ajerkoniak

Polecam. Prosty i genialny. Taki, jak mama robiła 20 lat temu.

Zdjęcie - Domowy  ajerkoniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

10 żółtek

250 g drobnego cukru - może być też cukier-puder

puszki niesłodzonego mleka skondensowanego

ok. 300 ml spirytusu

1 laska wanilii

Najpierw przekroiłam laskę wanilii - wyskrobałam nasionka i dodałam je do żółtek. Podgrzałam mleko z laską wanilii - nie wolno go zagotować i przypalić. Ma być letnie tylko. Żółtka utarłam z cukrem i nasionkami wanilii - na puszysta masę. Ciągle miksując dodałam ciepłe mleko (bez laski oczywiście). Na koniec - cienkim strumykiem i bardzo powoli - dodałam spirytus. Nie wolno dopuścić do tego, by masa się zważyła.

Gotowy ajerkoniak przelałam do wyparzonej butelki i odstawiłam na 2-3 dni.

Przed użyciem wstrząsnąć :-)

PS: Przekrojoną wzdłuż laskę wanilii można na noc namoczyć w spirytusie.

Kategorie przepisów